Hold on to a good friend.

Oeps, het ligt dus wel degelijk aan mij!

Twintigers zijn de dag van vandaag veel te streng voor zichzelf. Dat las ik vandaag in een artikel van Tyler Huckabee (http://www.relevantmagazine.com/life/whole-life/20-things-every-twentysomething-should-know-how-do) Ik moet maar eens goed de volgende dingen in mijn oren knopen: Het is niet erg dat ik mijn droomjob nog niet gevonden heb, ik nog geen bestseller geschreven heb, of nog niets anders van overweldigend formaat gedaan heb in mijn leven waarmee ik mezelf de geschiedenisboeken in schreef. Ook al ben ik dan al 23 … ! Volgens Huckabee is het maar meer dan normaal dat we als jonge twintigers nog volop aan het zoeken zijn. We moeten beseffen dat we eigenlijk nog in een fase zitten waar we nog met onszelf in de knoop mogen liggen, al tastend mogen zoeken naar het ware doel van ons bestaan, en daaruit volgend, nog niet helemaal weten wat we willen en kunnen.

Your twenties are a prime time to explore and grow, without all the baggage that comes with settling down and making your mark.

Tegenwoordig lijkt het wel alsof het tasten en het zoeken volledig uit den boze is eens je die tram 2 bent opgesprongen. Als je op sollicitatiegesprekken gaat, vragen ze je constant waar je jezelf binnen tien jaar ziet, wat nu eigenlijk je droomjob is, … Eens de twintig gepasseerd, zou je het plots allemaal moeten weten. Je leven zou vanaf dan uitgestippeld moeten zijn. Geen twijfels meer, recht door zee, gaan voor dat ene doel die je sowieso al voor ogen hebt. Ik wou dat ik het kon. Dat ik wist wat ik wou. Dat ik mijn talenten één voor één mooi kon oplijsten. Helaas. Op dit moment is mijn hoofd als een tol, die steeds minder weet welke richting het wil uitgaan.

De blogpost van Huckabee maakte me wel instant gelukkig. Er bestaan volgens hem 20 dingen waarvan je als twintiger wel al zou moeten weten hoe het in elkaar steekt (en oef, al bij al doe ik het dan toch nog niet zo slecht!):

1. Een goed ontbijt maken;
2. Op een vriendelijke manier bekvechten;
3. Kunnen praten met iemand van welke leeftijd dan ook;
4. Kunnen parkeren in een vlotte S-beweging;
5. Kunnen verdedigen waarom je naar Clouseau, Arctic Monkeys, of Slayer luistert;
6. Je Online leventje beperken;
7. Een vreemde benaderen;
8. Voor jezelf opkomen;
9. Kunnen zeggen: “Het spijt me!”;
10. Een heerlijk kopje koffie of thee maken (voor jezelf, of voor vrienden);
11. Af en toe een vette fooi geven;
12. Een mentor zoeken;
13. Op je tong bijten (je moet niet altijd gelijk hebben, ook al weet je 110% zeker dat je gelijk hebt!);
14. Goed uitrusten;
15. Met kritiek kunnen omgaan;
16. Een motivatiebrief schrijven;
17. Alleen zijn (‘Loneliness is exercice for your heart.’);
18. Een boek, film of album aanbevelen;
19. Het dringende van het belangrijke kunnen onderscheiden;

Maar de mooiste van al vond ik de laatste, nr. 20: (ik vond hem zo mooi dat ik hem hier eventjes voor jullie copy paste) Hold on to a Good Friend.

There’s going to be a lot of transition in your twenties as both you and your friends float from job to job and location to location. You’ll have to say a lot of good bye’s in the midst of it all, but you should know when you’ve found the rare friend who you don’t want to lose, and you should be able to prioritize staying in touch with them beyond the occasional text message.

Dit vat eigenlijk goed samen waar het leven (volgens mij dan toch!) eigenlijk echt om draait: Vriendschap en Liefde blijven de twee belangrijkste zaken in een mensenleven. Je hoeft echt geen bestseller te schrijven, van eeuwige roem word je niet gelukkig, en die droomjob komt later wel … Zorg eerst en vooral dat er mensen zijn die jij graag ziet. Omring je met mensen die jou graag zien. En onthou vooral: geven is altijd belangrijker dan nemen.Laat af en toe eens iets van je horen. Toon je interesse. Laat weten dat je er bent. Het belangrijkste in het leven blijft die ene vriend of vriendin waar je af en toe eens je hart kunt tegen luchten, die ene persoon waar je weet dat het allemaal niet zo nauw steekt en waar je volledig jezelf kan zijn. Die ene vriendin waarmee je samen de zotste ideeën bedenkt (hopend dat die ooit uit zullen komen!). Zot zijn, mag geen zeer doen! Je hoeft elkaars deur niet plat te lopen. Gewoon weten dat je vrienden er voor je zijn, kan al veel doen.

Ook al zal er de komende maanden en jaren veel veranderen in ons jonge leventje, ik zal altijd trouw blijven aan de vriendschap! (Mocht dit niet het geval zijn, tik mij dan maar gauw op de vingers, that’s what friends are for …)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s